Ömsint och intensivt om föräldraskap, bögliv och det svåra valet mellan närhet och frihet.

Det har varit ett nöje att recensera Kristofer Folkhammars ”Är det barnen, baby?” i UNT. Sällan lyckas dessutom ett romanomslag på ett så perfekt sätt förmedla grundstämningen i en roman.

Här ett smakprov av min recension.

”Det är så tyst kring huvudpersonen i Kristofer Folkhammars nya roman ”Är det barnen, baby?” när han sitter och skriver en sommarnatt i Malmö, medan hans dotter Sandra sover det lilla barnets trygga sömn i rummet bredvid. Det är under den natten som romanens egentliga handling utspelar sig, men det märker vi knappt, eftersom berättelsen sker på flera plan samtidigt och genomsyras av huvudpersonens intensiva närvaro. I en monolog klädd i ett innerligt brev till en man som betyder mycket för honom reflekterar han över den omvälvande upplevelsen att bli förälder, över sitt liv som homosexuell och ensamstående småbarnspappa, över den frihet som storstadslivet ger och över de kapade banden till allt det provinsiella i sin forna hemort. I korta, osorterade tillbakablickar tar vi del av hans liv före och efter dotterns födelse. (…)

”Är det barnen, baby?” är en roman om olika slags kärlek i en människas liv, och om den svåra ekvationen mellan att finnas till för andra och att inte alltid behöva prioritera bort sig själv. Som en skildring av den ”lilla världen”, alltså av föräldraskapet, hemmet, känslor och kärleksrelationer känns Folkhammars roman nästan som ett spännande modernt svar på 1970-talets feministiska bekännelseromaner. Berättarjaget är ständigt upptagen med att utforska sina beslut och de olika sidorna hos sig själv, liksom med frågan om omgivningens syn på hans bögliv. Som när han i sitt brev konstaterar ”Jag skulle vilja skriva i kapp mig själv. Förstå vilka livsmanuskript som bäddar för detta.(…) Manuskriptet ”Föräldraskap”. Manuskriptet ”Kärlek”. Motberättelsen ”homosexualitet”. (…)

Läs hela recensionen i UNT eller i:

  • Norrköpings Tidningar
  • Enköpingsposten
  • Norrbottenskuriren
  • Katrineholmskuriren
  • Eskilstunakuriren
  • Södermanlands Nyheter