Det tysta Rom.

Överraskande nog är centrala Rom fullt av små tysta oaser. Detta ofta vägg i vägg med de mest belägrade sevärdheterna som Fontana di Trevi eller Spanska trappan, där turistmassorna skymmer sikten. Ett stenkast från Via del Corso, vid Via San Marcello 41, hittar man en mycket smal gränd med en vacker gjutjärnsport. Att både porten och grändens väggar hör till den lilla artonhundratalskyrkan Capella della Madonna dell’Archetto (officiellt kallad Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae) avslöjas endast på en marmorskylt inmurad vid grinden.

Tyst är även det lilla torg där bland annat Via Giulia, Via del Pellegrino, Malpasso och Via dei Banchi Vecchi löper samman och där vi brukar handla mat. Mitt på dagen finns där några grönsaks- och fruktstånd som snabbt försvinner framåt kvällen. Fasaderna liknar dem på vår gata.

Trots alla som parkerar här är denna lilla piazza folktom och tyst på dagarna. Mataffär och grönsaksstånd – ett äkta vardagsliv fjärran från museer och turistgrupper, om än ett stenkast från den pampiga och hårt trafikerade Corso Vittorio Emanuele.

Vid den mycket vackra men än så länge nedgångna Via Giulia, en gata som just nu genomgår en kraftigt renovering samtidigt som den lanseras som ”Roms vackraste gata”, finns en brunn som ofta syns i guideböcker men som av någon anledning inte lockar så många turister. Vi passerar den på väg mot Ponte Sisto och Trastevere.

I Trasteveres nordöstra hörn där gatorna blir allt mer oansenliga och turister sällan tittar förbi hittar vi till den lilla lilla Piazza in Piscinula, en stenlagd backe som till stor del är en parkering. Där hittar vi av en slump fram till San Benedetto in Piscinula, en oansenlig byggnad med ett minimalt klocktorn inklämd mellan husen. Klocktornet är tydligen både det allra minsta och det allra äldsta (byggt år 1067) i hela Rom. Just den kvällen regnar det och  när vi når backen i skymningen ser vi plötsligt en dam med en stor hund komma ut  kyrkan vars starkt och varmt belysta interiör för tankarna till en kraftigt brinnande eld i en öppen spis. Den välbevarande romanska interiören som går tillbaka till 500-talet gör intryck; där finns allt från väggmosaik i bysantinsk stil till medeltida väggmålningar och madonnabilder. Kyrkans golv är täckt med en äkta Cosmati-mosaik (uppkallat  efter den kända romerska arkitekt- och skulptörfamiljen Cosmati, verksamma under 11- och 1200-talet). För oss blir det dock själva stämningen som räknas mest. En känsla av både värme och frid strålar mot oss när vi för en stund slår oss ner i den främsta bänkraden. Framför altaret i högra hörnet står en staty av Fatima-madonnan med ett sagolikt sött ansikte. Statyn pryds med blommor runt om och på bönpallen framför den finns en inramad bön. Vi tänder ett  ljus för att bevara stämningen och går i sakta mak runt den lilla kyrkan (den rymmer enbart fyra bänkrader på var sin sida gången). Det är värt att lägga märke till skåpet med votivsmycken (som på ett märkligt sätt får mig att associera till skåpet i Gamla Uppsala kyrka, också det till vänster om ingången). Där finns även en mängd små och anonyma porträttfoton, vissa så gamla som tjugotalet, troligen bilder på dem som bönerna vid det bredvidliggande altaret gällde. En fin sed i så fall för dem som tror på bönens makt.

Interiören i San Benedetto in Piscinula, Trastevere. Av någon anledning är stämningen i denna kyrka sådan att jag inte alls tänker på att fotografera. Här en bild från Wikimedia Creative Commons.

Kyrkans äkta Cosmatigolv har hittills bevarats helt i sitt originalskick. Också denna bild kommer från Wikimedia Commons.

Märkligt nog tar vi inga bilder därinne. Kanske just för att den stunden blir så minnesvärd. Och särskilt minnesvärd blir den troligen tack vare den högreste och silverhårige benediktinermunk som entusiastiskt slår upp portarna för vår rullstolsbundna dotter medan  han välkomnar henne som ”en alldeles speciell gäst”. När vi tackar för att ha fått besöka kyrkan så sent på kvällen frågar han lika varmt intresserad om dotterns namn och skänker oss var sin liten San Benedetto-medaljong som lyckobringare. Av alla tillfälliga möten främmande människor emellan blir detta till ett särskilt fint minne.