Ett helt vanligt hus i centrala Rom.

 

Rom är fullt av dem: vackra gamla portklappar i olika former. Så ock i vårt hus.

Innergården i vår fastighet är en sällsam blandning av förfallen skönhet, konstnärlig utsmyckning, pågående renoveringsarbeten och personlig inredning med smak för det religiöst-morbida. I de trånga gången till den bortersta innergården (det finns två i denna fastighet) passerar vi en lägenhetsdörr med skylten ”The Princess Sleeps Here. Do Not Disturb”.  Vi lyckas aldrig se någon komma in eller ut ur lägenheten vars fönster samtidigt är konstant halvöppet och på utsidan pryds med vax- och platsblommor som för tankarna till katolska kapell eller varför inte till gravutsmyckning. Den smutsvita tyllgardinen rör sig lätt i fläkten.  Som alla fönster i hela fastigheten är även detta försett med galler.

Strax innanför ingången och i den trånga gång som leder till vår dörr på innergården pryds väggarna med väggskulpturer som är tänkta att se antika ut. Som lite varstans bland antikens monument här i Rom är krig samt det flitigt avbildade temat ”bortrövandet av sabinskorna” favoritmotiv och varje gång jag passerar förbi får jag reta mig på att även detta 1600-talshus nödvändigtvis måste prydas av bilder där beväpnade män jagar skyddslösa kvinnor.

Väggarna i vårt hus pryds med skulpturer.

Krig och bortrövade kvinnor. Vackra skulpturer med trista motiv som har blivit den antika konstens tematiska kanon.

På morgnarna är huset tyst. Sedan vi har flyttat in har vi knappast mött någon här inne på gården.  Å andra sidan är fastigheten som alltid här i Italien lyhörd och på kvällarna står alla fönster öppna. Då är det är mysigt att höra  samtal och slammer från porslin och kastruller från grannlägenheterna, samt alla dessa påslagna teveapparater.

Taket i vår lägenhet ser ut som ett medeltida källarvalv och väggarna är så tjocka att både den trådlösa Internetuppkopplingen  och våra mobiltelefoner ständigt sviktar. En journalist från Sverige som mejlar för att intervjua mig om något jag har skrivit i någon tidning får vänta på svar tills jag kommer ut och befinner mig inom något av de många öppna nätverkens  räckhåll.