När staden vaknar.

Det är något visst med tidiga morgontimmar i storstäder. Även på varma breddgrader är tidiga morgnar relativt svala och alla ljud dämpade, som om stadens jättekropp höll på att sömnigt sträcka på sig och försiktigt stämma sin röst. Här i Rom står solen högt upp när jag gör den korta promenaden till livsmedelsbutiken vid en närliggande gata (tyska Spar heter Despar i Italien, vilket lustigt nog låter lite desperat, men den trånga butiken har ändå allt vi behöver för våra italienska frukostar, i synnerhet som de övriga måltiderna ofta ätes ute). Gatan vaknar i sin egen loja takt; rullgardinerna är ännu neddragna och fönsterluckorna står på glänt, men butiks- och restaurangägarna  har redan börjat sitt arbete. De spolar  av trottoarerna och vattnar de anspråkslösa men ändå yviga planteringar som pryder de flesta ingångarna. Det är något hemtrevligt med dessa amatörmässigt odlade blandningar av kryddor, rumsväxter, pelargoner och petunior i mest olika kärl, uppställda på hemsnickrade träbänkar och pallar. Den lilla sopbilen har varit här; under natten har glassplitter och annat skräp som vi retade oss på kvällen innan sopats bort.

På det närliggande Campo dei Fiori håller marknadsstånden på att göras i ordning för dagen. Toskansk keramik, hattar, väskor, smycken och begagnat. Och så blommor förstås, för det är ju ett blomtorg.

Ettore Ferraris staty över Giordano Bruno på Campo dei Fiori, rest 1889 på initiativ av Roms studenter.

Från den höga sockeln blickar Giordano Bruno över platsen där han en gång avrättades för kätteri. Vatikanen har nota bene ännu inte bett om ursäkt  för denna avrättning som man redan har gjort i Galileo Galileis fall.

Solen står redan högt när vi efter vårt morgonkaffe och dotterns morgonglass lämnar den närliggande Piazza Farnese för att ta nya strövtåg i centrum.

Morgonljuset här är mycket speciellt. Den fuktiga värmen får luften att darra och den bidrar till att både sudda ut starka färger och mjuka upp konturer.