När verkligheten känns som fiktion.

Ursäkta en spontan och kanske lätt vanvördig association, men dagens tågolycka i Saltsjöbaden har något tragikomiskt över sig. Historien om städerskan som på småtimmarna råkade få ett tåg i rullning och kraschade in i ett flerfamiljshus är som tagen ur Dr. Brumm fährt Zug (”Dr. Brumm åker tåg”) av den tyske barnboksförfattaren och illustratören Daniel Napp.

Björnen Dr. Brumm drömmer om att bli en riktig tågförare. Tillsammans med sin vän, den lilla guldfisken kallad Kaskelotten (!) som alltid följer med i sitt akvarium, hittar han ett skrotat lok i en öde tunnel. Helt oväntat blir leken allvar när Dr. Brumm råkar få igång loket och sedan inte vet hur han ska bromsa. Han och Kaskelotten åker genom det vackra landskapet tills en riktig fara uppenbarar sig i form av en söndervittrad och för länge sedan avstängd bro. Dr. Brumms bekant, den elaka vesslan kallad Truten, slår larm om att tåget är på väg rakt mot bron. Kaskelotten tar över styret medan Dr. Brumm cyklar förbli tåget och i sista sekunden lyckas växla. Loket når aldrig fram till bron… men i stället kör det med full fart in i Trutens hönshus. Ingen blir skadad även om hönorna blir rejält chockade.

Dr. Brumm återvänder till sitt leksakståg – men han kommer snart fram till att han mycket hellre vill bli kosmonaut. Om inte annars så för att slippa hjälpa Truten med att röja undan det kraschade loket.

Boken ingår i Napps serie om den sympatiske men inte särskilt kloke Dr. Brumms triviala vardagsolyckor. I familjen räknar vi dem till stora favoriter; den tyska textens originaldialoger är lika tacksamma att animera som Jujja Wieslanders samtal mellan Mamma Mu och Kråkan. Såväl handlingen som Napps skickliga illustrationer genomsyras av en finurlig humor som kännetecknar barnlitteratur av hög klass. Personligen söker jag ofta tröst hos bra barnboksförfattare, särskilt hos dem som tar till denna slags surrealistiska humor för att kunna hantera tragiska händelser, sorg eller helt enkelt något som inte kan göras ogjort.

Besök gärna Daniel Napps värld på www.daniel-napp.de !

På Amazon kan du dessutom få en liten förhandsvisning av Dr. Brumm fährt Zug, (Thienemann 2010): http://www.amazon.co.uk/Dr-Brumm-f%C3%A4hrt-Daniel-Napp/dp/3522436520/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1358279011&sr=8-1