En oväntat fängslande historia.

Författaren och kompositören Rousseau på ålderns höst. (WikiMedia Commons)

I eftermiddags visade franska TV5 Monde den fängslande dokumentären Histoire d’une passion contrariée från 2012 om musikens betydelse i Jean-Jacques Rousseaus liv och författarskap. Helt oplanerat fastnade jag för ämnet, även om den franska Upplysningen inte hör till mina främsta litteraturvetenskapliga intressen. Musikforskaren Nancy Rieben och journalisten Michel Djian har tagit fram en imponerande mängd källor som kastar nytt ljus över Rousseau som operakompositör och teoretiker, delar av hans konstnärskap som tydligen ofta hamnar i skuggan av hans berömda skönlitterära författarskap. Som musiker var han självlärd. Även skillnaderna i Rousseaus respektive kompositören Jean-Philippe Rameaus (1683-1764) sinsemellan helt olika syn på harmonins betydelse i musiken samt på operakonsten togs upp. Det känns som om fjolårets trehundraårsjubileum av Rousseaus födelse anno 1712 ännu inte har firats färdigt.